Plasztikai sebészettől az energia tanúsításig: egy nap barátokkal.

Szponzorált tartalom

energetikai tanúsítvány ára
energetikai tanúsítvány ára

Biztos nem csak én vagyok megáldva olyan csodás barátokkal, akik a legabszurdabb témákról tudnak beszélni egy délután alatt. Így jött össze az a beszélgetés is, ami az egyik ismerősünk plasztikai műtéténél kezdődött, majd átváltott a lakások „plasztikázásába”, onnan aztán a környezettudatosság felé vette az irányt, majd az energiatanúsítvány árakba torkollott.

Mivel Kinga olyan hangzatosan prédikált róla, hogy ez milyen jó, gondoltam utána nézek a dolognak. Az oldal, amit találtam nagyon érdekesnek bizonyult, és nem csak energia tanúsítással foglalkozik, hanem ingatlanok értékbecslését is vállalják. De napelemekkel is üzletelni, sőt különböző hiteleket is biztosítanak, segítenek a választásban, szaktanácsadást is tartanak azoknak, akik igénylik. Az e-tanusitas.eu hitel pontjával biztos pontra lelhetnek. Természetesen az összes lehetőség le van írva, és tisztázzák azt is, melyek a már fizetős és melyek a még díjtalan szolgáltatások. És, ha már itt tartunk, az energetikai tanúsítvány ára is nagyon jól láthatóan fel van tüntetve. Az ár maga függ az ingatlan méretétől, illetve, hogy családi ház vagy lakás, de minden nagyon jól látható, és így a „vevő” tud mivel kalkulálni.

A napelem egy befektetés, azoknak, akik egy kicsit türelmesek, hiszen ugyan egyszerre lehet, hogy nagy kiadás, viszont a rendszer éveken belül visszatérítheti a saját árát. Ráadásul, ha esetleg eladásra kerülne a sor, az ingatlan értékét is emeli. A napelem ezzel szemben egy teljesen zöld energiaforrás. Persze a jelenleg változó, szolgáltatóval történő interakciónak köszönhetően mindenkinek magának kell mérlegelni, vajon neki megéri-e ez a befektetés, de ha elszánja magát, itt biztos jó kezekben lenne szerintem. Persze az egy más tészta, hogy ha a szaldó kimegy, akkor mi lesz, de ezt még nem tudhatjuk biztosra.

Nos, az energiatanúsítványra akkor van főként szükség, ha az ingatlan eladásra kerül. Ez is befolyásolja az ingatlan értékét, hiszen minél lejjebb van a skálán annál kevesebbet lehet érte elkérni, már pedig manapság viszik az ingatlanokat, mint a cukrot ha tudják. Persze elég faramuci a helyzet, de ha szükség van, akkor valamit mindig ki lehet találni, és erre jó a hiteles pontja az oldalnak, ha szükség van rá. Maga a tanúsítvány egy 12 lépcsős skálán alapul AA++-tól (a legjobbtól) JJ-ig (a legrosszabbig). A skála gyakorlatilag azt mutatja, hogy a ház energiahasználata mennyire költséges.

A tanúsítás maga amúgy lefolyhat gyorsan is, és gondolom ez is benne foglaltatik az energetikai tanúsítvány árában, ha valakinek netalán arra lenne szüksége. Ez alatt azt értem, hogy akár 12 óra alatt is megkezdődhet az ügyvédi eljárás az ingatlan eladásáról. Így ezt az ügyvéd megkapja, és az eladás gyakorlatilag végbe is mehet. Magát a tanúsítványt pedig 24 óra alatt megkaphatja a megrendelő. Tekintve, hogy az energetikai tanúsítványok készítését Magyarország egész területére kiterjedve vállalják, ez egy nagyon kecsegtető ígéret.

Ahogy az oldalon is írják, telefonon tudod őket elérni a megrendeléseddel, és magához a tanúsítványhoz csak egy helyrajzi számra van szükséged, amit meg kell majd nekik adnod. Ez egy nagyon egyszerű és neked rugalmas megoldás, hiszen akkor hívhatod őket, mikor neked kényelmes, nem kell külön időpontot sem kérned meg semmi.

Ezek után szépen kijönnek hozzád, felmérik az ingatlan energetikai állapotát, majd az adatokat továbbítja a központnak, ahol ők szépen összeállítják a tanúsítványt, és elküldik neked. Ez akár történhet e-mailben is, ami nekem a leggyorsabb és legbiztosabb a felsoroltak közül. Az így kapott dokumentum tíz évig nem évül el, ha semmi energetikailag befolyásoló változtatást nem tesznek az ingatlanban: nem cserélsz kazánt vagy nyílászárót például.

Persze, ha egyszerre veszed igénybe az értékbecsléssel ezt a szolgáltatást, akkor csak az egyiknek csak a felét kell, hogy kifizesd, és eladás esetében kell mind a kettő szóval spórolás van, spórolás. Az értékbecslés esetében egy kissé több papírmunkára van szükség: kell a tulajdoni lap, térképmásolat és alaprajz a helyrajzi szám mellett természetesen. Ezek nagy részét egy bizonyos, kisebb összeg kifizetése után természetesen a cég is be tudja szerezni.

Mindezek mellet kapsz tőlük ingyen egy ingatlanos kisokost, ami amúgy négyezer forint lenne, és amiben a legtöbb kérdésedre választ találhatsz. Ugyan nekem jelenleg nincs szükségem ilyenre, de lehet, hogy a jövőben lesz. Sosem lehet tudni, épp ezért, olyan szemmel néztem az oldalt és a szolgáltatásaikat, mintha lenne eladó házam, amihez ez szükséges.

Ha esetleg kérdésetek lenne hozzájuk, hívhatjátok is őket, e-mailezhettek is nekik, de akár az oldal jobb sarkában található chat fejet is igénybe vehetitek. Ha pedig olyan remeték vagytok, mint én, de információra mégis csak szükségetek van, nézelődjetek a blogjukon, ott talán választ kaphattok a kérdéseitekre. Szerintem igazán kedves tőlük, hogy ennyi információval szolgálnak már egyből, nem sok másik oldalon lehet ilyet látni. Én biztos vagyok benne a magam részéről, hogy ha lesz eladó ingatlanom (ha-ha sohanapján kis kedden) akkor hozzájuk fogok fordulni értékbecslés és energetikai tanúsítvány kérésével.